DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2012. augusztus 6., hétfő

13:04 6

  • Choose a perfect fit plants - which are originally live in your area.
  • Install automatic watering system.
  • Use moss or clovers instead of grass, which you do not have to cut often or at all. 
  • Instead of grass, use pebbles or mulch or any other ground cover. So you do not have to watering your plants too often.
  • Take Cuttings - Simply take cuttings in the fall, pot up the new plants, keep them indoors by a window for the winter and you'll have plenty of instant color for the garden after the last frost in spring.
  • Replicating Bulbs - Plant a few dozen daffodils and tulips, and in several years, you're likely to have many more.
  • Non-Invasive Plants - Avoid your garden from too many newborn plants, use those which are not taking your place over.
  • Lasting a Lifetime - use long-lived plants and save money.
 
 
  • Használj a természetes környezetedben megtalálható növényeket a kerted beültetéséhez, ezek biztosan jól tűrik a talajt és a klímát is. Vedd figyelembe a növények fényigényét, vízigényét és a talajjal szembeni igényeiket is. Illetve telepíts minél több szárazságtűrő növényt - az utóbbi évek felmelegedése azt mutatja, hogy ezek jobban bírják az új időjárási viszonyokat és még öntözni sem kell őket. Kerüld a fagyérzékeny vagy a téli takarást igénylő növényeket!
  • Telepíts automata öntözőrendszert. Ez elsőre drágának tűnik, de hosszú távon megéri.
  • Fű helyett ültess mohát, lóherét vagy virágzó füvet (illetve egyéb talajtakaró növényeket vagy cserjéket). Ezeket egyáltalán nem vagy csak ritkán kell nyírni.
  • A füves részek minimalizálására szórj fel nagyobb felületeket kaviccsal vagy mulccsal, esetleg le is burkolhatod jó minőségű fával vagy egyéb burkolatokkal.
  • Hogy még többet spórolhass, készíts saját hajtatású növényeket. Egyszerűen a szaporítani kívánt példányokból vágj le egy-egy hajtást és gyökereztesd ki, majd ha megerősödtek, már ültetheted is a megfelelő helyre. A magokat pedig gyűjtsd be, hogy jövő évben újra elvethesd őket.
  • A tavaszi virágpompa érdekében használj hagymásokat, amik pár év alatt maguktól elterjednek.
  • Figyelj oda arra, hogy olyan növényeket ültess, amelyek nem burjánzanak túl és nem szorítják ki a többi kedvenced a helyükről, és persze amiket később nem kell veszettül irtani.
  • Fordíts egy kicsit több pénzt az örökzöldekre valamint az évelő és hosszú életű növények telepítésére, így nem kell évente nagyobb összeget áldoznod arra, hogy virágba boruljon a kerted.

For the pictures click here: / A képekért kattints ide:





















Via Houzz



6 megjegyzés:

  1. Jól néznek ki ezek a kertek. A legjobbak, ahol a zöldben megbújik egy-egy lila, vagy vörös. Ugyanakkor azt hiszem, én leginkább az önfentartó, minél természetesebb kerteket preferálom. Minél kevésbé legyen művi, és a lehető legkevesebbet kelljen vele foglalkoznom:)

    VálaszTörlés
  2. Ezeknek pont az a lényege, hogy a lehető legkevesebbet kelljen foglalkozni vele, épp ezért használja a természetes környezetben meglévő növényeket. Szóval pont neked való, még akkor is ha épített és nem természetes nőtt oda, magától.
    :)

    VálaszTörlés
  3. Mivel lehet a gyepet/füvet kiváltani ilyen kertekben?

    VálaszTörlés
  4. Burkolat, kavics, mulcs vagy egyéb talajtakaró növények. Fűfélékből is sok van, egyik másik egyáltalán nem hasonlít a hagyományos gyepre. Kúszónövények is jól mutatnak. Bár nekem a borostyánnal nem a házfalon, hanem talajon) meggyűlt a bajom, szinte kiírthatatlan.

    Pl.: meténg, ínfű, kőtörőfű, ternye, moha, hosta fajták, mohák, varjúháj, pázsitszegfű.

    Itt több képes leírást is találsz: http://www.botanikaland.hu/talajtakaro-novenyek/
    illetve itt: http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=413535

    De akár meg is növelhetjük a virágágyások méretét is. :)

    VálaszTörlés
  5. Valami olyat keresek, amire le lehet heveredni, a gyerekek focizhatnak rajta. Azaz nem megoldás, hogy növelem a virágágyások méretét. Kavicsot/térkövet meg nem akarok. Nekem nem tetszik, s ráadásul ontja a meleget.
    Olvastam a dichondra nevű növényről. Olyasmi lenne jó.

    VálaszTörlés
  6. Sajnos nem vagyok profi kertész, ezért egy szakember biztosan többfélét tud ajánlani, de az biztos, hogy a lóhere is jó gyep helyett. Strapabíró, nyírni sem kell - de lehet.
    Ezen kívül még a lúgvirág/tollasfű (cotula) lehet alkalmas erre: http://www.sieberz.hu/termek/tollasfu-3/
    de akár kamillavirágot is ültethetünk, ha megerősödött, 6-7 cm-re vissza lehet vágni, de az sem baj, ha megnő. Ráadásul saját teát is készíthetünk belőle. :)

    VálaszTörlés

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!