DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2014. november 27., csütörtök

12:04 2
7 nap munka, legalább 500 növény, a számlát már nem is nézzük, a fotók viszont csak tavaszra virágoznak ki. :)

Alapvető tudnivalók kezdő mazochisták részére:
Az első és legfontosabb teendőnk hogy felássuk, majd felkapáljuk a földet, hogy lazítsuk a talajt. Nálunk sajnos nagyon kemény, agyagos a föld, úgyhogy mindezek mellett még egy kis termőfölddel (esetleg homokkal), tőzeggel is lazítottuk.

Ne áltasd magad: a gazokat most kell kitépni, kiszedni, mert később sokkal nehezebb lesz. A gereblyézés után jöhetnek a növények. No, még nem ültetünk, csak cserepestől kitesszük őket a tervezett helyre,  és alakzatba rendezzük őket addig, amíg teljesen elégedettek nem leszünk a látvánnyal. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk elég teret a növényeknek, hiszen előbb vagy utóbb megnőnek. Az ültetési távolságot a kifejlett mérethez igazítsuk, ezt jelzik is a virág/bokor/fa címkéjén.

A következő nagyon fontos dolog, hogy igyekezzünk az árnyékos helyekre árnyéktűrő, a napos foltokra pedig fénykedvelő növényeket tenni, hogy minél jobban érezzék magukat. Jelentős a föld savas vagy lúgos (meszes) jellege is. Itt inkább arra kell figyelni, hogy akik a savasabb közegben érzik jól magukat (juharok, rododendron, magnóliák, hortenziák) azok érzékenyek a mészre, és tönkre is mehetnek, ha nem megfelelő a talaj.

Az ültetőgödör ásásakor a jelenlegi cserépnél kétszer nagyobb gödröt kell ásnunk, ha kell javítsuk fel a gödör szélénél illetve a beültetett növény körül a talajt, hogy ha megindul a gyökerek terjeszkedése, kellemes közegben érezzék magukat.
Fel is töltöttük a gödröt földdel, már csak az öntözés az, ami hiányzik. Jó alaposan, de ne durva sugárban, hogy ne mossuk ki rögtön a betemetett növényt, áztassuk fel a talajt.
És kész!

Persze most még elég lehangolóak a képek, de azért remélhetőleg tavasszal minden szépen kihajt majd. A következő napokban igyekszünk a maradék kupitól is megszabadulni, rendet tenni. A kert maga természetesen még nincs kész, tavasszal még jó pár növényt be kell szerezni és elültetni, illetve gyepet kell telepíteni.

Last weekend we finished planting our new garden. Or at least a part of it. :) Tired as hell.
I know the photos don't look too pretty, but I hope they will be in spring and all our plants will grow and flower. We are cleaning a little bit outside too in these days, because there left some clutter.

Our plant list (for more info click on plant's name): / A végleges növénylista így alakult (további infókért katt a névre):
















2 megjegyzés:

  1. Bárki, bármit mondjon, baromi jól néz ki. És határozottan furcsa, hogy eltűnt a dzsungel:)) Tavasszal és nyáron, maga lesz a paradicsom ez a hely;) Megyünk is majd szalonnát sütni hozzátok:))

    VálaszTörlés

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!