DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2015. január 15., csütörtök

14:57 0
Ugyan most enyhe az idő, de még bizton számíthatunk hidegre, hóra, fagyokra ezen a télen. Ha esetleg eddig kimaradt volna, most még bepótolhatjátok a kerti bútorok és kiegészítők felkészítését a rosszabb időre. Én a szélfogónkat tavaly Sadolin vastaglazúrral kentem le, úgyhogy egy ideig nem kell vele bíbelődnöm.
Viszont kaptam tőlük egy jó kis összefoglaló anyagot, hogy mikre ajánlatos még figyelni, nemcsak a fa, de a fémfelületek karbantartására vonatkozóan is. Tessék egy kis sajtóanyag a Sadolin és Hammerite termékekről.



A kerti lámpások a legszebb díszítőelemei a kerteknek és csodálatos téli hangulatot varázsolnak, ám ki vannak téve az összes környezeti hatásnak, legyen az eső, szél, hó, UV-sugárzás, vagy fagy. Ezért színük gyorsan megkophat, és megindulhat a rozsdásodás is. Ilyenkor jönnek jól pl. a különböző színben elérhető Hammerite festékek, amelyek a pergő rozsda eltávolítása után közvetlenül felkenhetőek a felületre, és két réteg felhordásával hosszú időre megőrizhető a kerti lámpásunk szépsége.

Még a fagyok beköszöntése előtt érdemes a kültéri fémbútorokat is megörvendeztetni egy új réteg festékkel. A megfelelően átkenve 5-8 évig is tökéletesen megőrzi a bútorok minőségét. Nincs szükség alapozóra, közbenső rétegre és hígítóra, hanem egyszerűen, két rétegben fel kell vinni a megtisztított felületre. A gyors száradásának köszönhetően egy nap alatt könnyedén végezhetünk bútoraink lekenésével. 


A különböző kerti bútorainknak - legyenek azok bármennyire strapabíróak – nagy megterhelést jelentenek az időjárás viszontagságai. Különösen fontos, hogy a télen is kültéren hagyott fabútorok a megfelelő kezelésben részesüljenek még a rossz idő beköszöntése előtt.

A kültéri fabútorok meghálálják a gondoskodást, és hosszú évekkel megnyúlhat az élettartamuk, ha megfelelő gondozásban részesülnek. Amennyiben bútoraink az év minden napján kültéren vannak nagyon fontos, hogy évente kétszer, tavasszal és ősszel kenjük le őket kertibútor olajjal. Az eső, a pára, a hó és az UV-sugárzás intenzíven használja, roncsolja a faszerkezeteket, így megfelelő védelem nélkül hamar károsodhatnak. Ehhez például a Sadolin Kertibútor olaj fél évre védelmet nyújt a különböző környezeti behatásoktól szemben.

Fontos, hogy a kertibútorok lazúrozása bár elterjedt, nem mindig szerencsés megoldás. Ezekben a lazúrokban különböző favédőszerek és egyéb irritáló hatású anyagok lehetnek, amelyek a szabad bőrfelületeken kellemetlen, allergén reakciókat válthatnak ki, és az élelmiszerekkel sem szerencsés, ha érintkeznek. Tehát lazúrozni csak ott, ahol nem eszünk! Ami étellel érintkezik, azt mindenképpen az olajjal kezeljük le, de az ülőbútorok esetében vízbázisú, oldószermentes lazúrok használata is megengedett.

Nem érdemes megfeledkezni a kültéri terasz járófelületének kezeléséről sem, legyen az fedett, vagy fedetlen. Amennyiben egy teljesen nyitott kültéri terasz burkolatának minőségét szeretnénk tartósan megőrizni, akkor nagyjából kétévente érdemes a lazúrt felvinni. Ahol nem éri közvetlenül, víz, hó, napfény a teraszt, ott általában elegendő évente egyszer elvégezni karbantartást, és 2-3 rétegben felvinni a felületre. A járófelületeknél a rendszeres fizikai igénybevétel koptatja a felületet, ráadásul nedves időben csúszóssá is válhat, így mindenképpen csúszásgátló bevonattal kell ezeket kezelni, amelyre szintén tökéletes megoldást nyújt a Sadolin Terrace fapadlólazúr.


0 comments

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!