DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2017. március 13., hétfő

14:46 2
A színek az élet minden területén fontosak, de a lakberendezésben és divatban különösen, ezért nem árt ha tisztában vagyunk a színtan alapjaival. Ma erről hoztam pár magyarázó ábrát. Nézzétek!

Colours are present in every aspect of our life especially in interior design or fashion. If we want to use them professionally and consciously we have to learn the basics. I brought some explanation about this today.












Különféle színrendszereket is használunk, pár példa ezekre: / Here are some example of colours systems: 


Fontos még ügyelni arra, hogy egy adott színben a domináns árnyalat mellett (ami azonnal észreveszünk, pl. hogy egy zöld szín) milyen más rejtett szín található (például, hogy inkább kékes vagy sárgás esetleg pirosas). Ezt az angol undertone-nak hívja. Ez lehet hideg, vagy meleg. A legkönnyebben úgy találhatjuk meg, ha más, tiszta színek mellé tesszük a kérdéses árnyalatot. Próbálkozzatok először egy tiszta pirossal vagy fehérrel. Itt találtok egy jó angol nyelvű cikket erről.  

If you choose a colour it is very important to determine the undertone of it, which is a secret tone in the dominant colour. For example you like a special green hue, you should find if it has blue or yellow (or red) pigments in it or if it is warm or cool. You can find the undertone if you compare the hue to other pure colours as red or white. Here are a good article about it. 


Kísérletezzetek bátran a telítettséggel, árnyalatokkal és készítsetek saját palettákat akár úgy, hogy kiválasztjátok a színeket, akár egy kép által beolvasott palettákkal. Erre van több oldal, amit ajánlani tudok: az egyik a Colour Lovers a másik a TinEye Labs.

Be creative, try out different palettes with Colour Lovers or TinEye Labs.   







2 megjegyzés:

  1. Na ez jókor jött, mert az mindig nagy dilemma és vita, hogy milyen színűre, színárnyalatra fessük a falat :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon sokat tanultam a tanfolyamon, szóval nem egyszerű, viszont tök jó elbíbelődni vele! :)

      Törlés

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!