DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2017. május 3., szerda

14:04 0


Az utóbbi években egyre nagyobb probléma a méhek pusztulása. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, élőhelyek csökkenése, atkák, vírusok és bizonyos mezőgazdasági vegyszerek hatalmas mértékben veszélyeztetik a méhecskéket. Áldozatos beporzó munkájuk nélkül sokkal kevesebb élelmünk lenne.Mit tehetsz te a méhekért? Alakíts ki méhbarát kertet a következők szerint:

Telepíts korán virágzó növényeket a kertbe. / Plant early flowers and plants.
Ilyen példálul a mogyoró, kikeleti bangita, aranyvessző (aranyeső a népnyelvben), japánbirs, magnólia, babarózsa, hóvirág, krókusz, jácint, örmény gyöngyike. Így a korán ébredő méheknek lesz már táplálékuk. 

Ültess méhbarát virágokat, úgy, hogy minden évszakban legyen valami táplálékforrásuk a kertedben. / Create an all season blooming garden. 
A tavaszi hagymások után legyen a kertben orgona, bazsarózsa, rózsák, somok, nyuszifül, cserszömörce, macskamenta, fűszernövények (levendula, zsálya, kakukkfű stb.), amelyek egész nyáron át virágoznak, de például a borostyán és a vadszőlő is nyár végén virágzik. Őszre pedig ültess, őszirózsát, dáliát, krizantémot, varjúhájat. 

Gondoskodj a sokféle növényről. / Focus on diversity.
Törekedj a természet utánzására, és ne csak pár fajta virágos növényt ültess. Minél több szín, minél több fajta, annál jobban vonza a méheket. Sok helyen kapni kifejezetten méhlegelelő virágmagkeverékeket. 

Válassz honos növényfajtákat. / Choose native plants.
Ezeket nemcsak, hogy ismerik a beporzó rovarok, de nagyobb eséllyel maradnak meg, mint azok, amiket messzi földről hoztunk, és nem  megszokott számukra sem a talaj, sem az időjárás. 

A kert egy zugát hagyd meg érintetlennek, ahol szabadon nőhet a gaz. / Keep some untouched areas of your garden where weeds can grow. 
Nem kell mindenhol lenyírni a füvet, kitépni a gyomokat. A kanadai aranyvessző (solidago), a lóhere vagy  a pitypang kifejezetten vonzza a méheket. Ha sok virágos növény és zegzug, búvóhely van a kertben, akkor nagy eséllyel odavonzzuk a beporzó rovarokat, akik télire beköltözhetnek a számukra kialakított hotelbe is.

Legyen egy kis madáritató vagy tó a kertben, ahol a  rovarok szomjukat olthatják a nyári melegben. / Build a bee / bird bath or a small pond
A klórozott medence nem jó rovaritató, ettől a lehető legtávolabb helyezd ki a friss vizet a méheknek. Ide fognak járni a lepkék és madarak is, így ügyeljünk, hogy a cicák vagy kutyusok ne zavarják meg őket ivás vagy fürdés közben.

Alakíts ki rovarszállót, hogy télire elbújhassanak a méhecskék. / Make bee hotels for winter
Egy odvas fa, egy kupac toboz vagy egy épített rovarszálló mind-mind nagy segítség télen a méheknek és egyéb rovaroknak. Készülj fel arra, hogy a menedékbe nem házi mézelő méhek fognak beköltözni, hanem elsősorban magányos méhek és egyéb rovarok; a napos hotelben várhatóan más fajok fognak áttelelni mint az árnyékosban. Ha vannak háziállataid, akkor olyan helyre tedd a rovarszállodát, amit nem érnek el kiskedvencek.

KERÜLD A NÖVÉNYVÉDŐ SZEREKET!!! / NO PESTICIDES!!!
Igyekezz a kártevőket biológiai szerekkel vagy a természetes ellenségeikkel kordában tartani. A szintetikus növényvédők nagy károkat okoznak a méhpopulációban. Amennyiben mégis szükség van ilyen szerek használatára, úgy kizárólag napnyugta után permetezz, és ezeket soha ne fújd az épp virágzásban lévő növényekre.0 comments

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!