DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2017. május 3., szerda

14:04 0


Az utóbbi években egyre nagyobb probléma a méhek pusztulása. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, élőhelyek csökkenése, atkák, vírusok és bizonyos mezőgazdasági vegyszerek hatalmas mértékben veszélyeztetik a méhecskéket. Áldozatos beporzó munkájuk nélkül sokkal kevesebb élelmünk lenne.



Mit tehetsz te a méhekért? Alakíts ki méhbarát kertet a következők szerint:

Telepíts korán virágzó növényeket a kertbe. / Plant early flowers and plants.
Ilyen példálul a mogyoró, kikeleti bangita, aranyvessző (aranyeső a népnyelvben), japánbirs, magnólia, babarózsa, hóvirág, krókusz, jácint, örmény gyöngyike. Így a korán ébredő méheknek lesz már táplálékuk. 

Ültess méhbarát virágokat, úgy, hogy minden évszakban legyen valami táplálékforrásuk a kertedben. / Create an all season blooming garden. 
A tavaszi hagymások után legyen a kertben orgona, bazsarózsa, rózsák, somok, nyuszifül, cserszömörce, macskamenta, fűszernövények (levendula, zsálya, kakukkfű stb.), amelyek egész nyáron át virágoznak, de például a borostyán és a vadszőlő is nyár végén virágzik. Őszre pedig ültess, őszirózsát, dáliát, krizantémot, varjúhájat. 

Gondoskodj a sokféle növényről. / Focus on diversity.
Törekedj a természet utánzására, és ne csak pár fajta virágos növényt ültess. Minél több szín, minél több fajta, annál jobban vonza a méheket. Sok helyen kapni kifejezetten méhlegelelő virágmagkeverékeket. 

Válassz honos növényfajtákat. / Choose native plants.
Ezeket nemcsak, hogy ismerik a beporzó rovarok, de nagyobb eséllyel maradnak meg, mint azok, amiket messzi földről hoztunk, és nem  megszokott számukra sem a talaj, sem az időjárás. 

A kert egy zugát hagyd meg érintetlennek, ahol szabadon nőhet a gaz. / Keep some untouched areas of your garden where weeds can grow. 
Nem kell mindenhol lenyírni a füvet, kitépni a gyomokat. A kanadai aranyvessző (solidago), a lóhere vagy  a pitypang kifejezetten vonzza a méheket. Ha sok virágos növény és zegzug, búvóhely van a kertben, akkor nagy eséllyel odavonzzuk a beporzó rovarokat, akik télire beköltözhetnek a számukra kialakított hotelbe is.

Legyen egy kis madáritató vagy tó a kertben, ahol a  rovarok szomjukat olthatják a nyári melegben. / Build a bee / bird bath or a small pond
A klórozott medence nem jó rovaritató, ettől a lehető legtávolabb helyezd ki a friss vizet a méheknek. Ide fognak járni a lepkék és madarak is, így ügyeljünk, hogy a cicák vagy kutyusok ne zavarják meg őket ivás vagy fürdés közben.

Alakíts ki rovarszállót, hogy télire elbújhassanak a méhecskék. / Make bee hotels for winter
Egy odvas fa, egy kupac toboz vagy egy épített rovarszálló mind-mind nagy segítség télen a méheknek és egyéb rovaroknak. Készülj fel arra, hogy a menedékbe nem házi mézelő méhek fognak beköltözni, hanem elsősorban magányos méhek és egyéb rovarok; a napos hotelben várhatóan más fajok fognak áttelelni mint az árnyékosban. Ha vannak háziállataid, akkor olyan helyre tedd a rovarszállodát, amit nem érnek el kiskedvencek.

KERÜLD A NÖVÉNYVÉDŐ SZEREKET!!! / NO PESTICIDES!!!
Igyekezz a kártevőket biológiai szerekkel vagy a természetes ellenségeikkel kordában tartani. A szintetikus növényvédők nagy károkat okoznak a méhpopulációban. Amennyiben mégis szükség van ilyen szerek használatára, úgy kizárólag napnyugta után permetezz, és ezeket soha ne fújd az épp virágzásban lévő növényekre.











0 comments

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!