DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2010. november 8., hétfő

13:55 2
Múlt héten és most a héten is kutakodunk az előnyös hitelajánlatok után. Azt gondoltam, hogy majd csinálunk egy nagy táblázatot, és átláthatóan össze lehet hasonlítani a különböző típusú konstrukciókat, de úgy látom, hogy ez elég naív elképzelés volt. Érdekes módon ugyanazon bank ugyanazon terméke két különböző hiteltanácsadónál sem jön ki egyformára, ráadásul bizonyos típusok nem is igazán összehasonlíthatók egymással. Túl sok a bizonytalanság, meg a vetítés, én meg sajnos nem vagyok elég szakértő a témában, hogy abszolút átlássam minden egyes apró buktatóját a hitelfelvételnek. Azt hiszem ez a házzal összekapcsolható legszörnyűbb dolog, amit muszáj megtenni, és ráadásul ott az a nyomasztó teher is, hogy csak évek múlva derül ki, ha valamit nagyon elszámoltál...akkor pedig már a családod megélhetésével játszol...

Ha esetleg valakinek van valami használható és jó ötlete, az SOS szóljon! 
Köszönöm!


EDIT:
Végre van egy kis időm, hogy kicsit bővebben is írjak az eddigi tapasztalatokról.

Elsőként az Otthon Centrum ingatlanközvetítő Hitel Centrum néven működő Váci úti irodájában fordultunk meg hitel ügyben érdeklődni. Kedves fiatal lánnyal beszéltünk, segítőkész volt, több kalkulációt készített, ő az Axa-t hozta ki legjobb opciónak nekünk. Az első és az utolsó találkozás között munkahelyet váltott, de e-mailben aktualizálta a kalkulációnkat.

Voltam az OTP-ben is, most hirdetik a lakáshitel akcióikat. Itt is kedves lányt fogtam ki a tájékoztatásban, kezembe is nyomott egy Háború és békényi nyomtatott anyagot kalkulációval, tájékoztatókkal, plusz megadta a mozgó ügynökük mobilszámát, hogy ha bármi kérdésem lenne, vagy szerződni szeretnénk, akkor őt keressük. A kikalkulált törlesztőrészletek átlagosak voltak, a THM magasabb mint máshol, ellenben most a folyósítási, értékbecslési stb. költségeket elengedik. Kicsit nehezen áttekinthető az anyag, de mélyreható.

A Benks nevű hiteltanácsadó cég első körben csak e-mailben küldött a megadott adatok alapján kalkulációt, ami áttekinthető táblázatos formában érkezett meg. Egy banknak ígérték még a friss kalkulációját, de az az elmúlt napokban nem érkezett meg. Ők is az Axa-t találták a legjobbnak, bár más számokkal, mint a Hitel Centrum.

Egy kedves bankos ismerősöm irányított el az ő egyik barátjához, aki szintén egy hiteltanácsadónál dolgozik. A személyes találkozón kedvesen elmagyarázott mindent, majd kalkulációt is küldött, csoportba szedve az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait. A küldött anyaggal csak az a baj, hogy több olyan kalkulációt is küldött, ahol plusz költségek (pl. lakástakarék) is szerepelnek, amiket nem fejtett ki, hogy mekkora összeggel számolt. Ő banknevek nélkül küldte meg az ajánlatát.

Próbáltam tájékozódni a PSZÁF honlapján is, de számomra kibogozhatatlan a kalkulátoruk, és valamilyen okból kifolyólag pl. az Axa nem is szerepel benne.

Egyelőre úgy érzem, hogy patthelyzet van, pedig a héten döntenünk kell..............talán nem őrülök bele addig.....




2 megjegyzés:

  1. Mi is végigjártuk ezt a témát, hiteltanácsadókat, de végül sokkal tisztább képet kaptunk, mikor közvetlenül a bankokhoz mentünk. Mindenhol lekértem ugyanarra a konstrukcióra ajánlatot, és reklámot nélkülözve az FHB kimagaslóan jobbat adott a többi kereskedelmi banknál.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a tanácsot, holnap csekkolom is!

    VálaszTörlés

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!